CERTIFICAT DE GARANȚIE PENTRU ACUMULATORI
Prin acest certificat vă garantăm lipsa defecțiunilor de material sau fabricație la acumulatorii vânduți conform standardelor şi parametrilor prevazuți de legislația în vigoare şi a prevederilor prezentului certificat de garanție.
Pentru acumulatorii comercializați de ALBATROS IMP-EXP S.R.L., se acordă 2 (doi) ani garanție pt. autoturisme în conformitate cu Legea nr. 449/ 2003 şi H.G. 786/1996.
Pentru vehicule de transport de tipul autocamioanelor (inclusive 110 Ah) garanția este de 12 luni .
Pentru motociclete garanția este de 12 luni.
Pentru Şcoala de şoferi şi taxi, garanția este de 6 luni.
Termenul de garanție decurge de la data punerii în funcţiune (data cumpărării, în cazul bateriilor cumpărate gata de folosire) cu condiţia respectării instrucţiunilor de montare, întreţinere, exploatare, depozitare şi conservare precizate în prezentul certificat de garanţie.
Totodată pentru neconformitatea produsului se acordă garanţie de doi ani în conformitate cu prevederile Legii nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora.
Vânzătorul asigură cumpărătorului lipsa de conformitate apărută în termen de 2 ani de la livrare în funcţie de durata de viaţă a produsului. În cazul lipsei conformităţii/defectării produsului, cumpărătorul are dreptul de a solicita vănzatorului ca măsură reparatorie înlocuirea acumulatorului în funcţie de opţiunea sa, fără plată, cu excepţia situaţiei în care această solicitare este imposibilă sau disproporţionată.
Totodată vânzătorul/producătorul acumulatorilor acordă garanţie pentru viciile ascunse în conformitate cu prevederile O.G. nr.21/1992 privind protecţia consumatorului pentru durata medie de utilizare a produselor, cu condiţia respectării condiţiilor de utilizare a acumulatorilor. În cazul unor vicii ascunse termenul stabilit pentru remedierea defecțiunilor curge de la data finalizării expertizei tehnice efectuate de un organismtehnic neutru.
Prezentul certificat de garanţie NU afectează drepturile cumpărătorului cu privire la legislaţia obligatorie de garanţie protecţia consumatorului prevăzută de Legea nr.449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora şi O.G. nr.21/1992 privind protecţia consumatorului.
Drepturile cumpărătorului conform Legii nr.449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora.
- Vânzătorul este răspunzător față de consumator pentru orice lipsă a conformitații existente la momentul când au fost livrate produsele;
- În caz de lipsă de conformitate cumpărătorul are dreptul să i se aducă produsele la conformitate fără plată;
- În cazul lipsei conformității, cumpărătorul are dreptul de a solicita vânzătorului înlocuirea sau repararea produsului în funcție de opțiunea sa fără plată, excepție fiind situația în care solicitarea cumpărătorului este imposibilă sau disproporționată;
- În cazul lipsei conformității orice reparare sau înlocuire va fi făcută în cadrul unei perioade rezonabile de timp stabilită de comun acord conform celor prevăzute prin prezenta;
- În cazul lipsei conformității cumpărătorul poate solicita o reducere corespunzătoare a prețului sau rezoluțiunea contractului dacă nu beneficiază nici de reparare, nici de înlocuire, dacă vânzătorul nu a luat măsura reparatorie într-o perioadă de timp rezonabilă;
- Dacă vânzătorul nu a luat măsura reparatorie conform prevederilor legii;
- Cumpărătorul nu este îndreptățit să solicite rezoluțiunea contractului dacă lipsa conformitații este minoră;
- Cumpărătorul trebuie să informeze vânzătorul despre lipsa de conformitate în termen de două luni de la data la care a constatat-o;
- Lipsa de conformitate apărută în termen de 6 luni de la livrare se prezumă că a existat la momentul livrării cu excepția cazurilor în care prezumția este incompatibilă cu natura acumulatorilor sau a lipsei de conformitate.
- Condiții de depozitare, transport, montare şi exploatare:
- Acumulatorii sunt garantați conform celor prevăzute mai sus în condițiile unei exploatări/utilizări corespunzătoare. Pentru o corectă exploatare şi pentru a beneficia de garanție trebuie respectate cerințele de mai jos:
- Acumulatorii încărcați din fabrică cu acid şi gata de montare pot fi depozitați timp de 18 luni la o temperatură de 10-25˚C fără a fi necesară reîncărcarea;
- Acumulatorii încărcați trebuie transportați şi depozitați în poziție verticală (în picioare). În timpul transportului acumulatorul nu trebuie deteriorat, răsturnat, nu trebuie supus alunecării sau scurcircuitării! Acumulatorul este protejat din fabricație împotriva scurcircuitului fiind prevăzut cu un capac roşu aplicat pe borna pozitivă. Folosiți întotdeauna acest capac la transportul acumulatorului nou şi a celui vechi!
- Nu înclinați acumulatorul în timpul montării pe autovehicul pentru a nu ieşi electrolitul prin găurile de aerisire.
- Mai întâi se fixează borna plus, apoi borna minus;
- Se fixează strâns bornele pe polii acumulatorului;
- Se verifică poziția fixă şi ancorarea corespunzătoare;
- Dacă există furtunuri de aerisire, acestea trebuie reintroduse în găurile de ventilație şi avut grijă a nu fi obturate;
- Dacă există un singur furtun de aerisire, gaura de ventilație opusă trebuie închisă cu un dop de închidere. Acesta este ataşat de capacul roşu al polului pozitiv. Se va desface şi se va închide orificiul lateral neacoperit de pe capacul carcasei.
- La bateriile fără orificii laterale acest buşon de închidere nu este necesar;
- În timpul expoatării se verifică periodic nivelul electrolitului din baterie. Dacă nivelul electrolitului din acumulator este sub semnul minim de pe bacul acumulatorului, se completează numai cu apă distilată, niciodată cu acid sulfuric.
- Dacă acumulatorul este umezit şi este necesară completarea cu apă distilată mai repede de o lună este semn că plaja de tensiune a releului regulator este prea sus şi acumulatorul este supraîncărcat.
- Tensiunea de încărcare a releului trebuie să se încadreze în intervalul 13,8V…14,4V la autovehiculele cu alimentare la 12Vcc, curentul in gol nu trebuie sa depaseasca 20 mAşi 28,0V…28.08V la autovehiculele cu alimentare la 24Vcc (cu/fără consumatori), curentul în gol nu trebuie să fie mai mare de 40 mA .
- În ambele cazuri, supraîncărcarea sau subîncărcarea acumulatorului, trebuie să vă adresați unui service auto pentru remedierea sistemului de încărcare a autovehicului.
- Se vor păstra componentele recuperabile (dacă există) de la bateria înlocuită pentru a le folosi ulterior. Acestea sunt: buşonul de închidere, recipientul de aerisire (evacuarea gazelor), furtunul de racordare, manşonul de cuplare. Pe baza dovezii de achiziție (factură fiscală), a certificatului de garanție, cumpărătorul se poate adresa distribuitorului cu eventualele reclamații justificate în următoarele termene:
- Durata medie de utilizare a acumulatorilor este de 4 ani;
- Aplicarea termenului de garanție este condiționată de o exploatare corespunzătoare.
- Acumulatorii ce devin nefuncționali în aceste condiții vor fi înlocuiți de distribuitor sau reprezentanții teritoriali după cum urmează: Gratuit: - în cazul în care acumulatorul prezintă defecte de fabricație.
- Rezolvarea reclamațiilor, termene
În cazul lipsei conformitații, vicii ascunse a produsului în termenul de garanție prevăzut prin prezentul certificat, cumpărătorul va depune acumulatorul reclamat la orice punct de lucru a vânzătorului sau la locul de unde a cumpărat însoțit de documentele de mai jos:
- copie după bonul de casă sau factură fiscală
- copie după talonul maşini pe care a fost montat acumulatorul
- certificatul de garanție în original completat în totalitate.
- descrierea defecțiunii constatate sau a deficienței;
- măsurători prin care se dovedeşte defecțiunea.
Reclamația depusă de cumpărător va fi analizată în termen de 5 zile calendaristice de la data recepției acumulatorului reclamat la sediul vânzătorului însoțit de toate documentele menționate mai sus.
În cazul în care reclamația a fost justificată vânzătorul se obligă la înlocuirea acumulatorului în termen de cel mult 10 zile calendaristice calculate de la data recepționării acumulatorului.
În cazul în care reclamația a fost nejustificată cheltuielile vor fi suportate de cumpărător.
În cazuri speciale când părțile nu ajung la un consens cu privire la reclamația de garanție, părțile vor trimite acumulatorul pentru analiză la un specialist în domeniu. Rezultatele analizelor vor fi considerate obligatorii atât pentru vânzător cât şi pentru cumparător. Cheltuielile ocazionate cu efectuarea analizei vor fi suportate de către partea în culpă.
- În cazul schimbării autovehiculului pe care este exploatat acumulatorul pe parcursul garanției cumpărătorul se obligă să verifice noul autovehicul la o firmă verificatoare autorizată, care va menționa în prezentul certificat marca şi numărul de înmatriculare a acestuia, precum şi concluzia verificării.
- Cumpărătorul are obligația să efectueze verificarea valorii tensiunii de încărcare din 6 (şase) în 6 (şase) luni, de catre o firmă verificatoare autorizată.
- Cumpărătorul are obligația să se prezinte în termen de 5 zile de la cumpărarea acumulatorului pentru a verifica sistemul de încărcare a autovehiculului.
Nerespectarea acestor condiții duce la pierderea dreptului de garanție.
.
- SITUAȚII ÎN CARE SE ANULEAZĂ GARANȚIA
- acumulatorul a fost deteriorat ca rezultat al utilizării într-un alt scop decât cel pentru care este destinat;
- acumulatorul nu a fost folosit în regim normal de lucru sau se defectează datorită instalării incorecte;
- acumulatorul este folosit cu sistemul de încărcare defect sau nu se prezintă cu autovehiculul pentru verificare;
- acumulatorul a fost deschis forțat sau a fost folosit abuziv după descărcare;
- acumulatorul a fost avariat în urma unui accident de circulație sau de altă natură (şocuri mecanice sau termice);
- nu au fost respectate instrucțiunile de montare, întreținere, depozitare şi manevrare;
- capacitatea acumulatorului este mai mică decât cea recomandată în cartea tehnică a autovehiculului .
- cumpărătorul nu prezintă certificatul de gatanție eliberat de vânzător şi factura/bonul de cumpărare;
- pentru autovehiculele folosite în regim comercial nu se supradimensionează capacitatea acumulatorului.
- valoarea tensiunii de încărcare măsurată nu se încadrează în intervalul de 13,8V….14,4V; 28V…28,8V (pentru autovehicule cu instalație electrică pe 24V).
- acumulatorul deşi reîncărcat nu mai posedă calități de pornire. Densitatea scăzută în toate elementele indică exploatarea necorespunzătoare;
- sunt aduse modificări ulterioare ale instalației electrice ce conduc la suprasolicitarea acumulatorului. Acumulatorul prezintă deformări ale bacului datorate sistemului de încărcare defect;
- acumulatorul explodează din cauza exploatării necorespunzătoare (utilitare şi/sau evaporare excesivă a electrolitului etc.);
- cumpărătorul nu respectă condițiile de acordare ale garanției; unitățile care asigură service-ul vor reține acumulatorul reclamat pentru testare;
- acumulatorul este descărcat la mai puțin de 10V;
- acumulatorul este înghețat.
- autovehiculele care funcționează cu 2 acumulatori, vor primi garanție numai în cazul în care ambii vor fi de acelaşi tip, marcă şi dată de cumpărare.
Reparații sau marcări neautorizate: reparații ce afectează caracteristicile structural-constructive, marcări neconvenționale efectuate de către consumatori; ştanțări, imprimări sau vopsiri pentru identificare şi scopuri diverse.
GARANȚIA acoperă cel mult valoarea integrală a acumulatorului reclamat. Instrucțiuni de siguranță la manevrarea acumulatorilor plumb-acid
AVERTISMENT !!!
Acidul din bateriile de acumulator este foarte caustic, de aceea:
Purtați mănuşi şi ochelari de protecție .
Nu balansați şi nu înclinați bateria, deoarece s-ar putea scurge acid prin orificiile de vizitare, de degajarea aerului.
Primul ajutor.
În caz că v-au sărit în ochi stropi de acid din baterie clătiți ochii imediat timp de câteva minute cu apă limpede. Apoi consultați neîntârziat medicul.
Stropii de acid de pe piele sau haine se vor îndepărta imediat cu agent neutralizant sau leşie de săpun după care se vor clăti cu apă din abundență.
În caz că ați înghițit acid consultați imediat medicul. Avertisment.
Nu expuneți bateriile direct la radiațiile solare!
Bateriile descărcate pot îngheța, de aceea păstrați-le la loc ferit de îngheț.
Bateriile casate trebuie predate la un centru de colectare. În timpul transportului respectați instrucțiunile de la punctul “Depozitare şi transport”.
Nu aruncați bateriile vechi împreună cu gunoiul menajer!
ATENȚIE!
Respectați normele de protecția mediului și normele de protecția muncii privind acumulatorii cumpărați!
Predați bateriile și acumulatorii auto în vederea valorificării!
Vânzătorul aplică sistemul “depozit” care reprezintă 10% din prețul de vânzare al unei baterii sau al unui acumulator auto la comercializarea către consumatorul final şi este plătit de către acesta odată cu achiziționarea unei baterii sau al unui acumulator auto în cazul în care nu predă o baterie sau un acumulator uzat.